Ewa Guzior-Przybyła

Budyniowa owsianka mocy

24 marca 2024

Składniki:

 

1 litr mleka

2 szklanki płatków owsianych

1 saszetka proszku budyniowego bez cukru

2 miarki odżywki białkowej

ulubione owoce i orzechy

szczypta soli

opcjonalnie erytrytol 

 

Wykonanie:

Na dno garnka z grubym dnem wlej odrobinę wody. Z butelki mleka odlej pół szklanki. Resztę przelej do garnka i zagotuj. Wrzuć płatki i chwilę pogotuj na małej mocy palnika. W tym czasie wymieszaj proszek budyniowy, odżywkę i erytrytol (jeśli Twoja odżywka jest smakowa, słodzik nie będzie potrzebny). Przelej miksturę na gotujące się płatki. Mieszając doprowadź do wrzenia- powinno zgęstnieć.

Nałóż na talerz i dodaj swoje ulubione owoce i garść orzechów. 

 

Jakie owoce pasują?

w zasadzie wszystkie i ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Truskawki, borówki, maliny, jabłka, gruszki- to tylko kilka propozycji.

Ja zrobiłam owsiankę o smaku czekoladowym, ale waniliowa czy truskawkowa też jest pyszna.

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

Poradnia Dietetyki Klinicznej

Ewa Guzior-Przybyła

Ewa Guzior-Przybyła

Dietetyk Kliniczny

ul. Witosa 5

64-300 Nowy Tomyśl