Ewa Guzior-Przybyła
Składniki:
800 g mąki pszennej chlebowej o wysokiej zawartości białka (>12g)
100 g mąki pszennej graham (typ 1850)
600 ml wody
65 g jogurtu naturalnego
18 g soli
3 g drożdży instant
Wykonanie:
Mąkę graham zalać 300 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszać, do powstania kleiku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić. W mikserze ciasto powinno odchodzić od ścianek misy. Przy wyrabianiu ręcznym powinno przestać kleić się do rąk.
Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misie delikatnie posmarowanej olejem, na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z miski, rozciągamy na stole i ponownie składamy w kulę. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy (łączna fermentacja wstępna: 3 godziny).
Po wstępnej fermentacji, ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy bochenki i wkładamy je do koszyków rozrostowych (można do tego celu użyć głębokich misek wysmarowanych olejem i wysypanych mąką ziemniaczaną (dzięki temu ciasto nie przyklei się do naczynia). Początkującym piekarzom, którzy mają obawy czy bochenek wyjdzie, polecam uformowane ciasto włożyć do formy keksowej, w której chleb powędruje do piekarnika bez przekładania.
Niezależnie czy w koszach, czy formach bochenki odstawiamy na fermentację końcową, która potrwa około godziny. Tutaj ważna jest obserwacja ciasta: powinno urosnąć przynajmniej o 1/3. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia i wilgotności powietrza. Jeśli w Twoim domu jest chłodno, fermentacja może się wydłużyć. Można też podzielić pracę na 2 dni i uformowane bochenki wstawić na fermentację końcową do lodówki. W 5 stopniach potrwa około 8 godzin. Dzięki temu ciasto można przygotować po południu, a upiec na weekendowe śniadanie.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Przed włożeniem do piekarnika bochenki nacinamy ostrym nożem (ja używam żyletki lub skalpela).
Pieczemy około 40 minut, do zarumienienia skórki. Prawidłowo wypieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
* niedługo dodam film instruktażowy z formowania bochenków, przekładania ich na blachę oraz nacinania.
Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave
Ewa Guzior-Przybyła
Ewa Guzior-Przybyła
Dietetyk Kliniczny
ul. Witosa 5
64-300 Nowy Tomyśl
tel. 0048 733724466