Ewa Guzior-Przybyła

Chlebek bananowy z chipsami czekoladowymi

02 listopada 2024

4 banany dojrzałe

50 g oleju

½ szklanki erytrolu

2 duże jajka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

185 g mąki (użyłam 100 gramów orkiszowej i 85 owsianej)

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka mielonego cynamonu

0,5 łyżeczki soli

50 g czekolady

 

Banany rozgnieć widelcem, a następnie zmieszaj z olejem, wanilią i jajkami. W drugiej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, sodę, cynamon i sól. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie. Dodaj czekoladę i wymieszaj. Keksówkę o rozmiarze około 25/10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, wyrównaj. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

Poradnia Dietetyki Klinicznej

Ewa Guzior-Przybyła

Ewa Guzior-Przybyła

Dietetyk Kliniczny

ul. Witosa 5

64-300 Nowy Tomyśl