Ewa Guzior-Przybyła

Ciasto czekoladowe z sekretnym składnikiem

07 lipca 2025

Składniki:

  • 50 g kakao
  • 175 g mąki orkiszowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru lub innego słodziwa
  • 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
  • 3 duże jajka
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej
  • łyżeczka skórki pomarańczowej

 

Polewa czekoladowa

  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu

 

Wykonanie

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Suche składniki (oprócz czekolady) wymieszać — odstawić na bok.

Ugotowane buraki razem z jajkami i olejem zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera, aż powstanie jednolita masa. Następnie do mokrych składników wsypać suche i delikatnie połączyć wszystko przy pomocy trzepaczki (nie mieszać za długo- grozi zakalcem). Dodać drobno posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160–170°C przez około 40–45 minut — do momentu, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia i udekorować wierzch lekko tężejącą polewą czekoladową.

 

Polewa

składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka.

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

Poradnia Dietetyki Klinicznej

Ewa Guzior-Przybyła

Ewa Guzior-Przybyła

Dietetyk Kliniczny

ul. Witosa 5

64-300 Nowy Tomyśl