Ewa Guzior-Przybyła
Składniki:
Polewa czekoladowa
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Suche składniki (oprócz czekolady) wymieszać — odstawić na bok.
Ugotowane buraki razem z jajkami i olejem zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera, aż powstanie jednolita masa. Następnie do mokrych składników wsypać suche i delikatnie połączyć wszystko przy pomocy trzepaczki (nie mieszać za długo- grozi zakalcem). Dodać drobno posiekaną czekoladę, ponownie wymieszać.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160–170°C przez około 40–45 minut — do momentu, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia i udekorować wierzch lekko tężejącą polewą czekoladową.
Polewa
składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka.
Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave
Ewa Guzior-Przybyła
Ewa Guzior-Przybyła
Dietetyk Kliniczny
ul. Witosa 5
64-300 Nowy Tomyśl
tel. 0048 733724466