Ewa Guzior-Przybyła

Ekspresowe Brownie

18 września 2024

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli (400g) odsączonej z zalewy

4 jajka

3 łyżki oliwy

¾ szklanki cukru/erytrolu/ksylitolu*

3 łyżki kakao

1 łyżeczka kawy

¼ szklanki zmielonych orzechów (u mnie migdały)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

skórka otarta z pomarańczy

4 kostki gorzkiej lub deserowej czekolady

 

Wykonanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko, oprócz gorzkiej czekolady umieścić w misie miksera i zblendować na gładką masę (nie za długo, tylko do połączenia składników). Czekoladę posiekać nożem i dodać do reszty składników. Formę (keksówkę lub tortownicę 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Brownie piec w 175 stopniach, około 35 minut (do suchego patyczka). Nie za długo, gdyż zrobi się suche.

*- w zależności od użytego słodziwa zmieni się kaloryczność ciasta. Erytrol jest mniej słodki niż cukier, można go dać 1 szklankę.

 

 

Brownie można ozdobić cukrem pudrem i podawać z sezonowymi owocami lub polać rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladą.

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

Poradnia Dietetyki Klinicznej

Ewa Guzior-Przybyła

Ewa Guzior-Przybyła

Dietetyk Kliniczny

ul. Witosa 5

64-300 Nowy Tomyśl