Ewa Guzior-Przybyła
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli (400g) odsączonej z zalewy
4 jajka
3 łyżki oliwy
¾ szklanki cukru/erytrolu/ksylitolu*
3 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy
¼ szklanki zmielonych orzechów (u mnie migdały)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z pomarańczy
4 kostki gorzkiej lub deserowej czekolady
Wykonanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko, oprócz gorzkiej czekolady umieścić w misie miksera i zblendować na gładką masę (nie za długo, tylko do połączenia składników). Czekoladę posiekać nożem i dodać do reszty składników. Formę (keksówkę lub tortownicę 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Brownie piec w 175 stopniach, około 35 minut (do suchego patyczka). Nie za długo, gdyż zrobi się suche.
*- w zależności od użytego słodziwa zmieni się kaloryczność ciasta. Erytrol jest mniej słodki niż cukier, można go dać 1 szklankę.
Brownie można ozdobić cukrem pudrem i podawać z sezonowymi owocami lub polać rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladą.
Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave
Ewa Guzior-Przybyła
Ewa Guzior-Przybyła
Dietetyk Kliniczny
ul. Witosa 5
64-300 Nowy Tomyśl
tel. 0048 733724466