Ewa Guzior-Przybyła

Ekspresowe Cynamonki

05 sierpnia 2025
Składniki:
 
  • Napój owsiany wzbogacony w wapń 80 ml
  • Masło 60g
  • Jajo kurze -1 średnia sztuka
  • Słodziwo* (5 łyżek) -50g
  • Proszek do pieczenia (2 łyżeczki) -4g
  • Banan (1 średnia sztuka) -120g
  • Cynamon mielony (2 łyżeczki) -8g
  • Mąka orkiszowa typ 1850 -300g
  • Masło (1 łyżka) -14g
  • Słodziwo (5 łyżek) -50g

 

Sposób wykonania:

 

1. Piekarnik rozgrzej do 180 ℃ (tryb góra/dół) lub 170 ℃ (termoobieg). 2. Do miski wsyp mąkę, jedną część słodziwa, proszek do pieczenia. 3. Dodaj masło i jajko. 4. Wlej mleko i zacznij mieszać/ zagniatać ciasto. 5. Jeśli ciasto słabo się lepi dodaj łyżkę mleka extra. 6. Wyjmij ciasto na lekko posypany mąką blat i rozwałkuj na placek grubości około 0,5 centymetra. 7. Słodziwo na nadzienie wymieszaj z cynamonem, 1 łyżką miękkiego masła i rozgniecionym bananem. 8. Posmaruj całą powierzchnię ciasta, zostawiając około centymetra wolnego brzegu. 9. Zwiń ciasto w rulon. 10. Pokrój na 8-10 porcji. 11. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 12. Piecz przez około 20-25 minut – aż zrobią się rumiane.

 

*słodziwo- użyj jakie lubisz lub zdrowie pozwala: cukier, erytrol, ksylitol, inny słodzik. W zależności od tego kaloryczność będzie się różnić.

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

Poradnia Dietetyki Klinicznej

Ewa Guzior-Przybyła

Ewa Guzior-Przybyła

Dietetyk Kliniczny

ul. Witosa 5

64-300 Nowy Tomyśl