Ewa Guzior-Przybyła

Gofry bananowe

20 lutego 2024

Składniki:

 

3 dojrzałe banany

300 g mąki orkiszowej

100 g mąki owsianej

100 g delikatnego tłuszczu, najlepiej oleju rzepakowego

1 łyżeczka cynamonu

350 ml mleka

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

szczypta soli

 

Wykonanie:

Banany rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, mleko, olej i wymieszaj do połączenia składników. Suche produkty przesiej i dodaj do płynnych. Wymieszaj do połączenia się składników. Piecz w rozgrzanej gofrownicy do złotego koloru (około 4 minut).

Jeśli nie masz gofrownicy z ciasta wyjdą pyszne pankejki.

Gotowe gofry można zamrażać i wyjmować w razie potrzeby odpiekając w tosterze.

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

Poradnia Dietetyki Klinicznej

Ewa Guzior-Przybyła

Ewa Guzior-Przybyła

Dietetyk Kliniczny

ul. Witosa 5

64-300 Nowy Tomyśl