Ewa Guzior-Przybyła

Musująca lemoniada z kwiatów czarnego bzu

18 maja 2024

 

Składniki:

 

5 baldachów kwiatowych czarnego bzu

1 litr wody

50 gramów miodu

1 ekologiczna cytryna

 

*Proporcje podane na 1 litr wody, ale ja zawsze mnożę ilość i robię lemoniadę
w 5litrowym słoju. Jeśli bardzo lubisz smak bzu, możesz dodać go więcej.

 

Wykonanie:

 

Zerwij kwiaty czarnego bzu z miejsca oddalonego od ruchu ulicznego. Rozłóż je na ręczniku i pozostaw na około 30 minut.
W ten sposób dasz szansę owadom, które lubią bez, znaleźć nowy dom. Do lemoniady wykorzystujemy tylko kwiaty. Można obcinać baldachy nożyczkami lub oddzielić od łodyg widelcem. Do przegotowanej i wystudzonej wody dodaj miód, kwiaty bzu, skórkę otartą
z cytryny oraz przeciśnięty sok. Dobrze wymieszaj. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na dwa dni. 

Ważne! Codziennie zamieszaj zawartość słoja dwukrotnie. Uchroni to kwiaty unoszące się nad wodą przed zepsuciem oraz ulotni gaz, który potrafi rozsadzić słój, jeśli go zostawimy na dłużej.

 

Po dwóch dniach przecedzamy zawartość słoja, oddzielając płyn od stałych składników, które nie będą nam już potrzebne. Jest to też dobry moment na spróbowanie lemoniady i korektę smaku. Dodaj odrobinę więcej miodu lub soku z cytryny w razie potrzeby. Jeśli lemoniada nie jest wystarczająco gazowana dodaj do niej szczyptę cukru i pozostaw w cieple na kolejną dobę lub dwie.

 

Podawaj schłodzoną. Można dodać liście świeżej mięty, plastry cytryny i kostki lodu.

Gotową lemoniadę przechowuj
w lodówce.

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

Poradnia Dietetyki Klinicznej

Ewa Guzior-Przybyła

Ewa Guzior-Przybyła

Dietetyk Kliniczny

ul. Witosa 5

64-300 Nowy Tomyśl