Ewa Guzior-Przybyła

Pizza w 15 minut

25 kwietnia 2025
Lista zakupów
 
Pieczarki (5 małych sztuk) -50g
Cebula (pół małej sztuki) -35g
Oliwa z oliwek (1 łyżeczka) -5g
Tortilla pszenna pełnoziarnista (2 sztuki) -120g
Passata pomidorowa (3 łyżki) -45g
Ser Mozzarella light 9% (0.5 sztuki) -60g
Rukola (1 garść) -20g
Szynka eksportowa wieprzowa (2 plastry) -40g
Oregano suszone (1 szczypta) -1g
 
Instrukcja przygotowania
1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć jeden placek, posypać połową rozdrobnionej mozzarelli, przykryć drugim plackiem.
3. Posmarować passatą pomidorową i posypać oregano.
4. Ułożyć dodatki warzywne według uznania oraz szynkę.
5. Piec około 10 minut w 200 stopniach (ser ma się rozpuścić, a boki tortilli zarumienić).
6. Posypać rukolą.
 
Komentarz do przepisu
zamiast mozzarelli w kulce można użyć tartej (łatwiej ją rozprowadzić).

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

Poradnia Dietetyki Klinicznej

Ewa Guzior-Przybyła

Ewa Guzior-Przybyła

Dietetyk Kliniczny

ul. Witosa 5

64-300 Nowy Tomyśl