Ewa Guzior-Przybyła

Sernik Kokosowy

30 kwietnia 2024

Składniki:

 

1 kg dobrej jakości twarogu zmielonego

1 puszka mleczka kokosowego - 400 g

1 szklanka, 75 gramów wiórków kokosowych

250 gramów erytrolu (lub innego słodzika)

5 jajek

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego

 

Wykonanie:

 

Mleczko kokosowe zagotować i wrzucić wiórki. Dokładnie wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia (można na całą noc, lub minimum 2 godziny przed pieczeniem). Oddzielić białka od żółtek. żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać resztę składników (oprócz białek) i wymieszać do połączenia składników. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.

Piec w 180 stopniach około godziny.

Udekorować polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

Poradnia Dietetyki Klinicznej

Ewa Guzior-Przybyła

Ewa Guzior-Przybyła

Dietetyk Kliniczny

ul. Witosa 5

64-300 Nowy Tomyśl