Ewa Guzior-Przybyła

Tort lekki jak chmurka

17 maja 2025

Biszkopt

  • 4  jajka
  • ¾ szklanki cukru lub innego słodziwa
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

 

Jajka rozbij i umieść w misie miksera razem z cukrem i solą. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera do momentu powstania jasnej, gęstej i puszystej masy. Mąki przesiej i łyżka po łyżce delikatnie mieszaj z masą jajeczną (tutaj koniecznie ręcznie!) do połączenia składników. Przełóż do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dół). Piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdź patyczkiem czy się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy, biszkopt jest gotowy. Pozostaw do wystudzenia (najlepiej na całą noc lub dłużej). Przekrój na pół (lub jeśli wyszedł wysoki na 3 części).

 

Pianka

  • 2 galaretki o ulubionym smaku* (u mnie borówkowe)
  • 3 skyry naturalne (150 gramów jeden)
  • woda 500ml

 

Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw do wystygnięcia. Galaretka powinna się lekko ściąć, ale być nadal płynna. Przełóż ją do misy miksera i zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Powinna się spienić i zwiększyć objętość (może to zająć kilka minut). Nie przestając miksować dodawaj skyr łyżka po łyżce.

 

Góra

  • 2 galaretki o ulubionym smaku*
  • 500 gramów owoców: do wyboru truskawki, borówki, maliny, wiśnie, inne ulubione

  • woda 700 ml

 

Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw do wystygnięcia. 

 

Składanie

Najlepiej wykonać w rancie cukierniczym lub wysokiej tortownicy.

Na dół połóż biszkopt, nasącz go ¼ szklanki płynu (woda, herbata, woda wymieszana z sokiem z cytryny, itp.). Na biszkopt wylej ¾ pianki, przykryj biszkoptem- nasącz jak poprzedni, wylej resztę pianki. Wstaw do lodówki na 30 minut, by góra się ścięła. Po tym czasie na górę wyłóż owoce i zalej tężejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki, by się schłodziło (minimum 2 godziny przed serwowaniem).

 

*- w wersji ultra fit wybierz galaretkę bez cukru i dosłódź erytrolem

 

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

Poradnia Dietetyki Klinicznej

Ewa Guzior-Przybyła

Ewa Guzior-Przybyła

Dietetyk Kliniczny

ul. Witosa 5

64-300 Nowy Tomyśl