Ewa Guzior-Przybyła
Skórka z 1 cytryny (tylko żółta część, bez białej)
Skórka z 1 pomarańczy (tylko żółta część, bez białej)
Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 laska cynamonu
3 goździki
kawałek świeżego imbiru pokrojonego w plastry
1 gałązka świeżego rozmarynu (może być suszony)
1 gałązka świeżego tymianku (może być suszony)
4 łyżki soku z malin, żurawiny lub dzikiej róży
1 litr gorącej wody
1 łyżeczka ulubionej herbaty (np. zielonej)
Przygotowanie bazy:
W dużym dzbanku umieść skórki z cytryny i pomarańczy.
Dodaj laskę cynamonu, goździki, rozmaryn, tymianek i imbir.
Zalej całość 1 litrem gorącej (ale nie wrzącej) wody.
Parzenie:
Przykryj dzbanek i zostaw do zaparzenia na 10–15 minut.
Wlej sok z cytryny, pomarańczy oraz wybrany sok owocowy.
Serwowanie:
Przelej herbatę do filiżanek przez sitko, aby usunąć przyprawy i zioła.
Opcjonalnie: dodaj plasterek pomarańczy lub cytryny do dekoracji.
Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave
Ewa Guzior-Przybyła
Ewa Guzior-Przybyła
Dietetyk Kliniczny
ul. Witosa 5
64-300 Nowy Tomyśl
tel. 0048 733724466