Ewa Guzior-Przybyła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 190C.
W żaroodpornym naczyniu upiecz dynię i pozostałe warzywa, polane oliwą z oliwek.
Piecz ok 30 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni).
Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, przyprawy, zagotuj i całość zmiksuj ręcznym blenderem.
Dodaj pomidory i mleczko kosowe. Duś na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (powinna być gęsta!), dodaj trochę wrzącej wody i wymieszaj.
Zupę przelej do miseczek i posyp prażonymi (pestki wrzuć na rozgrzaną patelnię i mieszając upraż przez chwilę aż się zrumienią) pestkami dyni.
Zupę można podawać ozdobioną kolendrą z zapieczonym serem mozzarella.
Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave
Ewa Guzior-Przybyła
Ewa Guzior-Przybyła
Dietetyk Kliniczny
ul. Witosa 5
64-300 Nowy Tomyśl
tel. 0048 733724466