Ewa Guzior-Przybyła

Zupa krem z pieczonej dyni

01 października 2025

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido 
  • 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) obrana i pokrojona na  ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku obrane
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 litr wywaru z warzyw*
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ½ puszki mleczka kokosowego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 4 łyżki pestek dyni
 

Wykonanie:

 

Piekarnik nagrzej do 190C.

W żaroodpornym naczyniu upiecz dynię i pozostałe warzywa, polane oliwą z oliwek.

Piecz ok 30 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni).

Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, przyprawy, zagotuj i całość zmiksuj ręcznym blenderem.

Dodaj pomidory i mleczko kosowe. Duś na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (powinna być gęsta!), dodaj trochę wrzącej wody i wymieszaj.

Zupę przelej do miseczek i posyp prażonymi (pestki wrzuć na rozgrzaną patelnię i mieszając upraż przez chwilę aż się zrumienią) pestkami dyni.

 

Zupę można podawać ozdobioną kolendrą z zapieczonym serem mozzarella.

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

Poradnia Dietetyki Klinicznej

Ewa Guzior-Przybyła

Ewa Guzior-Przybyła

Dietetyk Kliniczny

ul. Witosa 5

64-300 Nowy Tomyśl