Ewa Guzior-Przybyła
Składniki:
1 kg buraków
1/2 główki czosnku
5 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli (najlepiej kamiennej, niejodowanej)
około 1,5 l wody
Wykonanie:
Wyszorowane buraki pokrój w cienkie plasterki i włóż do szklanego lub ceramicznego słoja. Czosnek przekrój w poprzek (nie trzeba go obierać, w łupinach też jest aromat).
Wszystkie suche składniki dodaj do buraków. Sól rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do reszty produktów.
Dobrze jest również docisnąć czymś składniki zakwasu, aby żaden nie wystawał ponad powierzchnię. Zapobiega to pojawieniu się pleśni.
Słoik zamknij i odłóż do suchego i ciemnego pomieszczenia na 7-10 dni.
Naczynie możesz zamieszać raz dziennie, szczególnie jeśli składniki nie zostały dociśnięte i pływają na powierzchni.
Im zakwas dłużej stoi, tym robi się bardziej wyrazisty w smaku. Spróbuj i kiedy będzie Ci odpowiadał odcedź składniki, a zakwas przechowuj w lodówce.
Przydatne:
nie zużywaj zakwasu do końca. Zostaw choć jedną łyżeczkę. Dodanie jej do nowej mieszanki przyspieszy fermentację i dzięki temu kolejny zakwas będzie gotowy szybciej.
Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave
Ewa Guzior-Przybyła
Ewa Guzior-Przybyła
Dietetyk Kliniczny
ul. Witosa 5
64-300 Nowy Tomyśl
tel. 0048 733724466