Ewa Guzior-Przybyła

Zakwas z buraków

22 listopada 2024

Składniki:

1 kg buraków

1/2 główki czosnku

5 liści laurowych

8 ziaren ziela angielskiego

20 ziaren czarnego pieprzu

2 łyżeczki soli (najlepiej kamiennej, niejodowanej)

około 1,5 l wody

 

Wykonanie:

Wyszorowane buraki pokrój w cienkie plasterki i włóż do szklanego lub ceramicznego słoja. Czosnek przekrój w poprzek (nie trzeba go obierać, w łupinach też jest aromat). 

Wszystkie suche składniki dodaj do buraków. Sól rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do reszty produktów.

Dobrze jest również docisnąć czymś składniki zakwasu, aby żaden nie wystawał ponad powierzchnię. Zapobiega to pojawieniu się pleśni.

Słoik zamknij i odłóż do suchego i ciemnego pomieszczenia na 7-10 dni.

Naczynie możesz zamieszać raz dziennie, szczególnie jeśli składniki nie zostały dociśnięte i pływają na powierzchni.

Im zakwas dłużej stoi, tym robi się bardziej wyrazisty w smaku. Spróbuj i kiedy będzie Ci odpowiadał odcedź składniki, a zakwas przechowuj w lodówce.

 

Przydatne:

nie zużywaj zakwasu do końca. Zostaw choć jedną łyżeczkę. Dodanie jej do nowej mieszanki przyspieszy fermentację i dzięki temu kolejny zakwas będzie gotowy szybciej. 

 

 

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

Poradnia Dietetyki Klinicznej

Ewa Guzior-Przybyła

Ewa Guzior-Przybyła

Dietetyk Kliniczny

ul. Witosa 5

64-300 Nowy Tomyśl